Heath Ledger megkaphatja az Oscart

| 2009. 01. 22., 10:30 | Frissítve: 2009. január 24., szombat 20:35

Kihirdették a 81. Oscar-verseny jelöltjeit. Tíz jelölést kapott Danny Boyle filmje, a Gettó milliomos (Slumdog Millionaire), ami egy nyomornegyedből milliomossá váló fiúról szól. 13-mal a legtöbb jelölést a Benjamin Button különös élete kapta.

A legjobb filmek versenyében az indiai nyomornegyedből a Legyen ön is milliomost megnyerő srác történetét bemutató Gettó milliomos tűnik az igazi esélyesnek a kiöregedett, magányos pankrátor életét bemutató Darren Arronofsky-filmmel, A pankrátorral szemben. Tizenhárom jelölést kapott az F.Scott Fitzgerald novellájából készült Benjamin Button különös élete, amelyben a főszereplő Brad Pitt öregen születik meg, hogy utána visszafele élje le az életét. A Frost/Nixon egy remek film arról, hogy a volt amerikai elnök felkéri a puha riportert, hogy legyen a mikrofonállványa, de ez nem sikerül neki, viszont a legjobb fim címéért versenyben van. A szintén jelölt Milkben Sean Penn alakítja a homoszexualitását elsőként nyíltan felvállaló politikust, Harvey Milket, akiről Gus Van Sant készített filmet.

A legjobb rendezők közé csupa erős név került be: a Trainspottingot jegyző Danny Boyle (Gettó milliomos), a Harcosok klubját jegyző David Fincher (Benjamin Button). Gus Van Sant (Milk) és Ron Howard (Frost/Nixon) filmjei mellé Sam Mendes A szabadság útja című mozija helyett A felolvasó érkezett be Stephen Daldry rendezésében.

Heath Ledger tuti Oscarja

Halála után egy évvel Heath Ledgert jelölték a legjobb mellékszereplő díjára. A Túl a barátságon című filmért már jelölték a színészt Oscarra korábban, de akkor a Capote-ban nyújtott játékáért Philip Seymour Hoffmant díjazták. Erős mezőny állt össze, hogy megakadályozzák Heath Ledgert abban, hogy posztumusz Oscart kapjon: A Kételyben nyújtott alakításáért Philip Seymour Hoffman, Josh Brolin (Milk), a wannabe néger Robert Downey Jr. (Trópusi vihar), Michael Shannon (A szabadság útja). Mivel az Aranyglóbuszt simán elhozta Ledger, ezért ez a legtutibb díj, amire rendes helyen nem is lehetne fogadni. Ha nem ő kapja, akkor meg a nyertes neki ajánlja.

A nagy visszatérő: Mickey Rourke

A legjobb színészek között az Aranyglóbuszt is elhozó nagy visszatérőnek, Mickey Rourke-nak van a legnagyobb esélye a kiöregedett pankrátor eljátszásával (A pankrátor), esetleg az öregen megszülető és fiatalon meghaló Brad Pittnek (Benjamin Button). Meglepetésre Leonardo DiCapriót (A szabadság útja) nem jelölték, viszont a meleg politikust eljátszó Sean Pennt (Milk) igen, ahogy Frank Langellát is (Frost/Nixon) és Richard Jenkinst is (A látogató).

Kate Winslet nem kap két Oscart

Kate Winslet két Aranyglóbuszt nyert, most ezt nem tudja megismételni az Oscaron is, mert nem jelölték a legjobb mellékszereplőnő kategóriájában, ott a Benjamin Buttonban nyújtott alakításáért Taraji P. Hensont, A pankrátor sztriptíztáncosnőjéért Marisa Tomeit, valamint Viola Davist és Amy Adamst (mindkettő a Kételyben szerepelt) versenyeztetik meg Penelopé Cruzzal, aki a Woody Allen-filmben volt remek, őrjítő szerető.

A felolvasóban szereplő Winsletnek Angelina Jolie, Anne Hathaway és Meryl Streep ellen kell megküzdenie a legjobb színésznőnek járó Oscarért, igazán durva verseny lesz, az egyetlen Melissa Leo lesz az, aki meglepetést okozhat.

A legjobb külföldi filmek versenyében az animációs dokumentumfilm, a Libanoni keringő tűnik a legesélyesebbnek.

h i r d e t é s