A ki nem mondott érzések filmje

| 2009. 01. 31., 12:19 | Frissítve: 2009. január 31., szombat 14:34

A filmszemle előtti napokban már az elsőfilmes Mátyássy Áron filmjéről, az Utolsó időkről beszéltek, hogy jó. Amióta lementek az első vetítések, még többet beszélnek róla, hogy jó. Bemutatjuk Mátyássy Áront.

h i r d e t é s

"Gondolkodás nélkül lelőném az embert, és csak utána gondolnám át" - mondta a Fiction feliratú pólót hordó rendező utalva a filmje főhősére, aki nem bírja elviselni az igazságtalanságokat, amik vele és autista nővérével megesnek, és maga áll bosszút az elkövetőn. "Részben az én személyes élményeimen alapul. Ez a szótlan és ki nem mondott érzések filmje" - árulja el Mátyássy, akinek a legfőbb mozgatórugója a bosszúvágy és a harag volt, hogy ilyenek napról-napra megtörténhetnek. (Gigor Attila A nyomozóját pedig a nőkkel való lúzer történetek motiválták.)

Fotók: Huszti István

Mátyássy Áron néhány év csúszással követi osztálytársait, Gigor Attilát, Kocsis Ágnest és Faur Annát első filmjével: az ukrán-magyar határon vagyunk a kilencvenes évek végén, amikor az autista lányt megerőszakolják. Egy faluban még nehezebb ezt feldolgozni a család számára, de a bosszútörténetében azt kutatja, milyen az, amikor a társadalmi és erkölcsi szabályok már képtelenek kontrollálni az embert. Az érzelmek sokkal fontosabbak voltak számára, mint az intellektuálisan felépített történet. A filmet mindössze 23 nap alatt forgatták le Mátraalján. "Az egész forgatókönyv fel volt snittelve, azt vettük fel. A végén felcseréltünk jeleneteket, mert nem működtek." A filmet ugyanaz a Kovács Zoltán vágta, aki A nyomozót és a Megy a gőzöst.

A sajtóvetítés utáni izgatottságában kaptuk el a rendezőt, hogy kiderítsük ki az a hihetetlen tehetséges lány, aki az Utolsó időkben az autista kislányt játssza. "A feleségem, Vass Teréz" - mondja a meglepetésválaszt Mátyássy. A filmben 15 évesnek tűnő lány együtt végzett a főszereplővel, Kádas Józseffel a Színművészetin. Vass Teréz fél évig készült az autista szerepre, rengeteget segítettek neki az autistakutatók.

02

Mátyássy első filmjében két dolog játszott kikerülhetetlen szerepet: a Kultúrház és A nyugalom című Alföldi Róbert-film producere, Bodzsár István. Előbbiben nyilatkozott Mátyássy, hogy soha nem lesz pénzük elkészíteni az első játékfilmjüket, hogy két nappal később a producer megkeresse őt, menjen hozzájuk dolgozni, van internet, fűtés és légkondi is. És mentek. Három éve mutatkozott be osztálytársa, Kocsis Ágnes a Friss levegővel, úgyhogy mondhatni le van maradva, bár ő ezt nem érzi, mivel közben Bollók Csabával a Miraqjában, Szász Jánossal az Ópiumban és Pater Sparrowval az 1-en is dolgozott.

Mátyássy Áron filmjei

Kedvenc filmjei:Terrence Malick: Sivár vidék, Lars von Trier: Európa, Makk Károly: Szerelem, Fernando Meireles: Az elszánt diplomata, Pawel Pawlikowski: Szerelmem nyara

Kedvenc filmjelenetei: Harcosok klubja - a film végén leomlanak a házak. Szerelem: - Törőcsik Mari a konyhaajtó mögött meglátja Darvas Ivánt. Európa: - Elsüllyed a vonatkocsi, Kessler megfullad Bárányok hallgatnak: Starling ügynök rájön a halálfejes lepkéről, hogy ki a sorozatgyilkos.

h i r d e t é s