Le tudjuk írni El Grecót helyesen

| 2009. 01. 22., 18:38 | Frissítve: 2009. január 23., péntek 08:45

40 millióval több a tavalyinál a magyar filmszemle idei, 200 millió forintos költségvetése. A rendezvény pluszköltsége a Budapest Kongresszusi Központ ötnapos bérlése. "A 80-as években mindig volt ennek a helyszínnek egy hangulata, amit vissza lehet hozni" - indokolta Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára a többletköltést az esemény sajtótájékoztatóján, ahol szintén a 80-as évek hangulata uralkodott: kérdéseinkre ugyanis olykor kerülő, olykor oktató válaszokat kaptunk.

h i r d e t é s

"Rosszindulatú az Index a szemlével" - jelentette be Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára egy január 10-ei cikkünk túlzó címére hivatkozva (enyhítettük azóta), mire mikrofont ragadva megnyugtattuk a jelenlévőket, hogy mindenkit szeretünk. Pedig már a pódiumon is sokan ültek: Novák Emil szemletanács elnökétől Kozma Ilona programigazgatóig vagy heten. Első kérdésünkre, hogy hány külföldi újságíró mondta vissza gazdasági válságra hivatkozva meghívását a szemlére (információink szerint sok), a Filmunió ügyvezető igazgatója, Vezér Éva azt válaszolta, hogy csak a Euronewsnak volt egyeztetési gondja, és eddig vagy 90 külföldi szakember igazolt vissza a január 27-én kezdődő és február 3-ig tartó eseményre.

Tóth Erzsébet, Novák Emil, Vezér Éva, Kozma Ilona, Székely Orsolya
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Másrészt - folytattuk -, örülünk, hogy most ennyi játékfilm debütál a versenykategóriában (18 játékfilmből szokatlanul sok, 13 premier), de kérdésünk, hogy köztartozás miatt volt-e olyan produkció, aminek vissza kellett utasítani a jelentkezését. Novák Emil azt válaszolta: tudomása szerint a versenyprogramba került filmeknek nincs lejárt számlájuk, tartozásuk. Ami biztos, tette hozzá Tóth Erzsébet, hogy Grunwalsky Ferencnek, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnökének tartozások ellen írt nyílt levele hatására nagyon sok produkció rendezte a számláit.

A szemlén részt vevő koprodukciós filmek állami támogatásának feltételéül szolgáló magyar részvétel arányát utólag ellenőrzik-e? - tettük fel a harmadik kérdést egy konkrét produkcióra, az El Grecóra hivatkozva. (Nyolc koprodukciós alkotást mutatnak be idén.) Az El Greco spanyol-görög-magyar filmnél az operatőr illetve a főszereplő a magyar koprodukciós besoroláskor ígértekkel ellentétben mégsem magyar filmes. Tóth Erzsébet elmondta, hogy a Filmirodánál vannak jelenleg az alkotás papírjai. Szekeres Dénes, a film magyar producere pedig inkább kerülte a választ: "Erről nem szerettem volna beszélni, mert van egy csodálatos filmem a szemlén. Az El Grecóról meg annyit, hogy legalább a nevét megtanulhatnák helyesen írni". A sajtótájékoztató után elmondta, hogy szerinte nem hosszú ó-val kellett volna ragoznunk a festő nevét a cikkben. Pedig úgy kell (a magyar helyesírás szabályai, 216. a szabály). A kérdésre - hogy utólag összehozták-e a szükséges magyar részvételt - a producer később sem válaszolt.

A szemle számokban: a 35 játékfilmből 28-at támogatott összesen 2,1 milliárd forinttal az MMK. Tizenegy elsőfilmes van, nyolc jutott be a versenybe. Persze van a versenyfilmek között olyan is, amit már a tavalyi szemle ideje alatt is leadtak, mint Sas Tamás 9 és fél randiját, de ezt az előzsűri akkor nem láthatta, és nem a szemle keretén belül vetítették, így idén indul.

A szemle menete:

A filmszemle a dokumentumfilmek és a tudományos ismeretterjesztő filmek vetítésével kezdődik kedden a Palace MOM Parkban, az ünnepélyes megnyitó két nappal később, január 29-én lesz a Budapest Kongresszusi Központban, ahol átadják az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. A filmszemlét Törőcsik Mari színművész nyitja meg, az ünnepélyes megnyitón Kenyeres Bálint Európa-díjas rendező A repülés története című új filmjét mutatják be. Életműdíjat idén Bacsó Péter filmrendező, Bertalan Tivadar festő, látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor filmrendező, televíziós rendező kap. A Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró kapja. Tóth Erzsébet kiemelte: az idei szemlét a 28 évvel ezelőtt elhunyt Huszárik Zoltán filmrendező emlékének ajánlják.

h i r d e t é s