Brad Pittből csajozós Forrest Gump lett

Heti filmpremierek

| 2009. 02. 05., 10:59 | Frissítve: 2009. február 5., csütörtök 11:41

A filmszemle után filmdöping van a mozikban. Jason Statham harmadjára sofőrködik, és megint összejön egy fiatalkorúval, Brad Pittből ráncos öregember lesz, a Made in Hungáriát pedig még Fenyő Iván sem tudta elrontani. Az El Grecót mazochistáknak, A kuszkusz titkát Tarr Béla rajongóinak ajánljuk.

h i r d e t é s

Szállító 3

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Ha macsó sofőr kell egy akciófilmbe, akkor mindenki Jason Stathamnek szól. Olivier Megaton, a graffitisből lett filmrendező 12 millióból forgatta le vele a harmadik Szállítót, és ezzel 34,3 milliós bevételt hozott össze Luc Besson cégének, az Europa Corpnak (összehasonlításnak: a 20 millióból forgatott Szállító 2 43,1 milliót kaszált). A sztori harmadszorra is ugyanaz: Statham, a fekete zakós sofőr maffiaügyekbe keveredik, megint meg kell védenie egy tinilányt (most Natalja Rudakovát), és megint kilő 100 töltényt tárcsere nélkül. A film 6 ponton áll az IMDb-n, de csak 36 százalékot a Rottentomatoeson. A Washington Post ezt tartja a széria legjobb részének, a San Francisco Chronicle viszont a legrosszabbnak, és az utóbbiak vannak töbségben. Sorozatrajongóknak jó hír: az egyik rosszfiú Robert Knepper (T-Bag a Szökésből), aki egy ideje minden közepes akciófilmben szerepel (Túszdráma, Hitman, Amikor megállt a Föld). A Valentinát játszó Natalja Rudakova egyébként eredetileg fodrász volt, Luc Besson szólította le New Yorkban az utcán, hogy nincs-e kedve filmezni.

Benjamin Button különös élete

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

David Fincher csajozós Forrest Gumppá változtatta Brad Pittet, és 13 Oscar-jelölést gyűjtött be vele. Benjamin Button fordítva öregszik: Gollam-kinézetű öregemberként születik meg valamikor az 1920-as években, és fokozatosan változik át a Ha eljön Joe Black főszereplőjévé. A szerelmét Cate Blanchett alakítja, akit tinilányként és nagyiként is láthatunk. A 150 millió dolláros költségvetés nagy része ezekre az átváltoztatásokra ment el, és egyelőre épp hogy csak megtérült, mert a film 154 milliós bevételt hozott össze december óta. 8,4-es IMDb-átlagával viszont 63. az IMDb 250-es toplistáján, a Rottentomatoeson pedig 70 százalékot kapott. A kritikusok a szokásos üres frázisokkal istenítik: "Nemcsak az év legjobb filmje, de minden idők egyik legjobb filmje" (New York Observer), "Lenyűgöző példája a klasszikus hollywoodi történetmesélésnek" (Variety). A film eddig 6 díjat nyert a különböző filmfesztiválokon, Golden Globe-ot viszont nem kapott, pedig öt kategóriában is esélyes volt.

Made in Hungaria

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Vidám film a legvidámabb barakkból a hatvanas évekből, korhű képi világgal. Mikor még Fenyő Mikinek mindene volt a szerelem, a zene és a házibuli. Felcsendülnek benne a legnagyobb Hungária-klasszikusok, és a szem sem marad szárazon, de szerencsére nem a sírástól. Scherer Péter és Hegedűs D. Géza nagyon vicces kommunistákat játszanak, akik próbálják megnehezíteni az ifjú, Amerikából hazadisszidált Fenyő életét. Mikit Szabó Kimmel Tamás játssza, ő akár egymaga elvinné a hátán a filmet, de erre nincs szükség, mert a Csókkirályt alakító Fenyő Iván kivételesen nem béna. Az utóbbi idők legkedvesebb, leghangulatosabb és legviccesebb magyar vígjátéka Tasnádi István színházi musicaljéből, a Made in Hungáriából készült, Fonyó Gergely rendezésében, 500 millió forintból. Ha önnek smafu lenne a roki, hagyja maga mögött nyugodtan a sznob énjét, és nézze meg a filmet, mert könnyen felvidulhat tőle.

Nem vagyok a barátod

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Először óvodásokról kezdett dokumentumfilmet forgatni Pálfi György, mivel érdekelte, milyen érzelmek és interakciók történnek a gyerekek között. Ezt végül annyira megszerették az alkotók, hogy improvizációs játékfilmet kezdtek forgatni ez alapján, egy kézikamerás párkapcsolati mozit. Kilenc, jórészt amatőr szereplőnk van (kivétel a Taxidermiából ismert Czene Csaba és a Tablóban látott Fátyol Kamilla), akik a Taxidermia rendezőjének minimális utasításai alapján játszanak, vagy inkább belehelyezkednek a történetbe, és azt rendre a saját kedvük szerint alakítják: a szereplő mindig csak a saját motivációihoz kap instrukciókat. A dogmás stílus eredménye Pálfitól szokatlanul visszafogott képi világot eredményez, valamint egy végtelenségig bonyolított történetet. A 60 millió forintos filmet Ruttkay Zsófival és Réthly Attilával, valamint a szereplőkkel együtt készítették a 20 napos forgatás alatt, ehhez hasonló munkamódszerrel rendezett Lars von Trier, Cassavetes vagy Mike Leigh is, bár ők a forgatáson már kevés teret engedtek a rögtönzésnek.

El Greco

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Ha azt gondoltuk, hogy a Hídember vagy a Sorstalanság pénzfecsérlés volt, akkor érdemes megnézni az El Greco című filmet. A görögök a mi vaskos állami pénzzel megnyomott repifilmjeinknél sokkal cikibb művet hoztak létre. A majdnem kétmilliárd forintból készült El Grecóban a tömegjelenetek leginkább az Egri csillagokat juttatják az ember eszébe, és a párbeszédek annyira természetesek, mintha a ciprusi maffia kényszerítette volna a színészeket a sorok felmondására. "Ahhoz képest, hogy egy kísérletező festőről szól, nem sok szó esik a művészetéről" - jegyezte meg a filmről a Variety. A legizgalmasabb mégis az, hogy a görög-magyar-spanyol film magyar koproducere, Szekeres Dénes 60 millió forintos támogatást kapott rá az MMK koprodukciós keretéből. Az viszont már csak a premier után derült ki, hogy az eredeti vállalással szemben sem magyar operatőr, sem magyar főszereplő, sem mellékszereplő nem volt a filmben. Csak az utómunkán és a trükkökön dolgoztak hazaiak. A görög nemzeti öntudatra alapozó El Grecót Görögországban több mint egymillióan látták, de az IMDb-n már csak 6,5 pontot kapott. Annyi kritika meg még nem született róla, hogy a Rottentoatoeson értékeljék. Itthon a görög kisebbségnek és azoknak ajánljuk, akik a nevetségesen rossz filmeket és tudják értékelni.

A kuszkusz titka

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Akinek bejött Tarr Béla Családi tűzfészke, tegyen próbát Abdel Kechiche díjnyertes drámájával is, ami a "2008 legjobb francia filmje" alcímmel kerül a mozikba. Egy észak-afrikai bevándorló, a hajógyári munkásként dolgozó Beidzsi (Habib Boufares) a francia tengerparton akar éttermet nyitni a halászbárkája fedélzetén, de az asztalokhoz csak a folyton egymás torkának ugró családtagok ülnek le. A kuszkusz titkát a lassú tempó ellenére is imádta a művészfilmes közönség, 7,7 pontot adtak rá az IMDb-n, öt díjat kapott a velencei filmfesztiválon, és másik tizenkettőt a francia kritikusoktól.

h i r d e t é s