Mégsem jelölték Pados Gyulát

| 2009. január 15., csütörtök 13:27

A brit-indiai Slumdog Millionaire és a Benjamin Button különös élete című amerikai film kapta a legtöbb, 11-11 jelölést csütörtökön a brit filmakadémia (BAFTA) díjára. Bár az esélyesek között volt, Pados Gyula, A hercegnő című film operatőre nem került a kategória jelöltjei közé.

h i r d e t é s

Danny Boyle Mumbaiban játszódó Slumdogja - amelyben egy utcán felnőtt árva fiú a milliós díjazású tévés kvízjáték fődíjáért küzd - a legjobb film és a legjobb rendező kategóriáján kívül a legjobb adaptált forgatókönyv (Simon Beaufoy munkája), a legjobb színész (Dev Patel), a legjobb női mellékszereplő (Freida Pinto) és A. R. Rahman muzsikájáért a legjobb filmzene kategóriájában is a BAFTA díj jelöltje lett. Ezen kívül öt további nevezést is elért.

A Benjamin Button különös élete című bizarr David Fincher-dráma szintén 11 nevezést válthat díjra - köztük a legjobb filmét, rendezőét, adaptált forgatókönyvét és operatőrét - a február 8-án a londoni Királyi Operaházban tartandó gálán. A Benjamin Button öregen született és egyre fiatalodó főszereplője, Brad Pitt a legjobb színész és a legjobb mellékszereplő díjára is esélyes. Utóbbi jelölését a Coen testvérek Égető bizonyíték című krimiparódiában nyújtott játékáért kapta.

A legjobb színésznő kategóriában az a furcsaság állt elő, hogy Kate Winslet önmagával is versenyez, mivel A felolvasó és A szabadság útjai című filmekért is nevezték. Három riválisa: Angelina Jolie az Elcserélt életek című Clint Eastwood-drámával, Kristin Scott Thomas az Il y a longtemps que je t,aime című románccal és Meryl Streep a Kétellyel.

A legjobb filmek ötösébe a Slumdogon és a Buttonon kívül a Frost/Nixon elnökdráma, a Milk című melegpolitikus-életrajz és A felolvasó című holokauszttörténet jutott be.

A legjobb rendező kategóriában Clint Eastwood (Elcserélt életek) Ron Howard (Frost/Nixon) és Stephen Daldry (A felolvasó) szoríthatja meg Boyle-t és Finchert.

A BAFTA külön díjazza az év legjobb brit produkcióját. Az idei jelöltek a Hunger című IRA-dráma, az Erőszakik (In Bruge) című feketekomédia, a Mamma Mia! című musicalfilm, a Man on Wire dokumentumfilm és a Slumdog Millionaire.

A legjobb nem angol nyelvű filmek közé a német Der Baader Meinhof Komplex, az olasz Gomorra, a francia Il y longtemps que je t,aime és a Persepolis, valamint az izraeli Libanoni keringő (Waltz with Bashir) jutott be. Utóbbi kettő animációs film, abban a kategóriában is jelöltek, egyetlen kihívójuk a Wall-E című amerikai családi animáció.

Bár az esélyesek tizenötös listáján szerepelt, nem került az öt jelölt közé Pados Gyula A hercegnő című angol-olasz-francia kosztümös film operatőre. A legjobb fényképezésért járó díjért Tom Stern (Elcserélt életek), Claudio Miranda (Benjamin Button különös élete); Wally Pfister (The Dark Night), Chris Menges és Roger Deakins (A felolvasó) és Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionaire) versenghet.

h i r d e t é s