Kate Hudson a meetingeken is edzett

| 2009. 01. 29., 10:52 | Frissítve: 2009. január 29., csütörtök 11:21

Összesen hat kategóriában jelölték Oscarra a hét három friss filmjét, bár ebből ötöt a Frost/Nixon kapott, amiben az egyik legellenszenvesebb amerikai elnök hosszú tévéinterjút ad.

h i r d e t é s

Frost/Nixon

Az amerikai politikai filmek általában jók, főleg, ha a középpontba Richard Nixont helyezik, mint Az elnök embereiben. Ron Howard nincs a legjobb rendezők között, bár tény, hogy bizonyította már, mennyire magabiztosan hozza a közepesen jót (Apollo 13, Egy csodálatos elme), a kritikák szerint meg egyszerűen a Frost/Nixon a legjobb filmje, ami ráadásul egy színházi darabból készült. Pedig a sztori egyszerű és látszólag unalmas: ül az elnök és az újságíró egymással szemben egy interjúban. Nixon egy hosszú interjúban akarta minden bűnét megváltani egy olyan mikrofonállvány felkérésével, aki még életében nem kérdezett keményet. 91 százalékot kapott a Rottentomatoestól, így nem meglepő, hogy öt Oscarra jelölték, köztük a tragikus hőst, Nixont megjelenítő Frank Langellát. A 25 millió dolláros filmben különleges, hogy Howard csak úgy vállalta a rendezést, ha a stúdió rábólint arra, hogy a színpadi darabban játszó két színész alakítsa a filmen is Nixont és Frostot, és belementek, pedig Sam Mendes, George Clooney, Martins Scorsese is versengett a rendezésért.

A csajok háborúja

Mi teheti tönkre két fiatal nő húszéves barátságát? Ha üti egymást az esküvőjük, amit mindketten életük csúcspontjának tartanak, legalábbis a Született feleségek egyik epizódja után A csajok háborújának sztorija szerint. Miután a két főszereplő egymás ellen fordul, a szoláriumok átprogramozásától az esküvői ruhák meggyalázásáig számtalan eszközt bevetnek, hogy a másiknak betegyenek. Bár Kate Hudsonnak saját bevallása szerint elege van a romantikus vígjátékokból, ebbe nemcsak főszereplőként, de producerként is beszállt. "Komolyabb szerepre vágyom, de valami különlegesre, nem egy megható drámára egy drogos prostituálról"- nyilatkozta a promóturnén. Goldie Hawn lányát valószínűleg filmbeli partnere, Anne Hathaway sikere ihlette meg, akit idén Oscarra jelöltek a Rachel Getting Married-ért, amiben egy amerikai család drogfüggő fekete bárányát játssza. Hudson ehhez képest a Majdnem híresért kapott Oscar-jelölés óta főleg habkönnyű romantikus vígjátékokban játszott, például A spanom csajában, a Bolondok aranyában, a Én, a nő és plusz egy fő-ben, a Hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt-ban. A színésznő A csajok háborúja forgatásán az alakjára fektetett nagy hangsúlyt. "A megbeszélések közben is tornázott" - mondta róla Hathaway, aki a kritikák szerint a filmben így is egy tízessel fiatalabbnak tűnik a nála három évvel idősebb Hudsonnál. "A két főszereplő kiváló színész, de az általuk játszott nők annyira elképesztően ostobák, mint HAL 9000, miután kivették a chipjeit" - írta Roger Ebert. A csajok háborúját nemcsak a kritikusok húzták le, az IMDb-n 4,8 pontot, a Rottentomatoeson 12 százalékot kapott. A 30 millió dollárból forgatott vígjáték ennek ellenére jól kaszál: 65 milliót hozott.

Volt

Eltűnik egy népszerű sorozat főszereplője, de ahelyett, hogy a stúdió a segítségére sietne, egy hasonmással helyettesítik. Mivel mindez egy Walt Disney-mesében történik, az elveszett főhős egy édes kiskutya, aki két másik szőrös állat oldalán probál meg visszavergődni a gazdájához. (Micit, a hörcsögöt például a Toy Story rendzőjének csincsillájáról mintázták.) A filmet a Lilo és Stitch egyik rendezője kezdte el, de aztán átpasszolták két elsőfilmes, disney-snek. Ez az első animáció, amit a stúdió 3D-ben csinált, a korábbi Csodacsibét és A Robinson család titkát csak utólag alakították át úgy, hogy 3D-s moziban is lehessen vetíteni (Nálunk nemcsak a három pesti 3D-mozi, de az új szegedi és győri is vetíti.). A Volt jobbnak ígérkezik az eddigi 3D-s filmek átlagánál, a Kungfu Pandával és a Wall-e-vel együtt Oscarra jelölték, bár a Golden Globe-ot és a filmkritikusok díját már elvitte előle a Pixar gügyögő robotja. A főszereplő kutyus angol hangját Travolta adta, akit a betétdalért is jelöltek Golden Globe-ra, a díjátadóra viszont nem ment el, mert a januárban elhunyt fiát gyászolta. Az animáció az IMDb-n 7,6, a Rottentomatoeson 85 százalékot kapott. "A Pixar-filmek színvonalát nem éri el, de érdemes megnézni. A Volt az utóbbi idők legélvezetesebb Disney-animációja" - dicsérte a Washington Post. A Wall-e félmilliárdos bevételétől azért még messze áll, a 150 millióból készített mese 201 milliónál jár.

h i r d e t é s