Világ

A klinikai halál állapotában Lettország

| 2009. 02. 06., 06:54 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 07:00

Kutyaszorítóban a lett kormány, aki a pénzügyi válság kellős közepén hiába ütött nyélbe az EU-val és a Világbankkal egy szerződést 7,5 milliárd eurós hitelről, annak feltételéül szabott megszorítások miatt mindennaposak a tüntetések, a gazdasági zsugorodás idén kétszámjegyű lehet, és még jövőre is folytatódni fog a visszaesés.

h i r d e t é s

Ivars Godmanis lett miniszterelnök és kormánya túlélte a bizalmi szavazást, miután a gazdatüntetések miatt lemondott mezőgazdasági minisztere. Az ország 1991-es függetlenné válása óta a legsúlyosabb helyzetben van. A gazdák traktorokkal vonultak fel Rigában, azt követelve, hogy részesítsék őket kárpótlásban jövedelmük csökkenése miatt.

A lett fővárosban egymást követik a tüntetések, az emberek a kormányt tartják felelősnek a válság nem megfelelő kezeléséért. A baj csak az, hogy senki sem tudja, mit lehet tenni. Rigának sikerült egy 7,5 milliárd eurós Világbank-EU hitelt kapni a stabilizáláshoz, de ennek feltételei - az adók emelése és a költségvetési kiadások drasztikus csökkentése - elfújták a kormány népszerűségét. Az áfát 18-ról 21 százalékra vitték fel.

Az éveken át Európa leggyorsabban növekvő gazdaságai közé tartozó Lettország a túlhevülés határán járó fejlődés után zuhant a mélybe. A Svedbank, a baltikumi térség legnagyobb hitelezője szerint idén valószínűleg 10 százalékkal csökken a bruttó hazai termék, és még jövőre is 2 százalékos zsugorodással számolnak. Ilmars Rimsevics, a Bank of Latvia elnöke szerint az ország a klinikai halál állapotában van, amikor csak néhány perc lehetőség van az újraélesztésre. Televíziós interjújában kifejtette, hogy ennek eszköze csak a hitelezés jelentős élénkítése lehet.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló