Magyar

Új eszközt vet be az MNB

| 2009. 02. 05., 18:54 | Frissítve: 2009. február 5., csütörtök 19:02

A vállalati szektornak nem kell elszenvednie drasztikus hitelszűkülést, a hazai leánybankok pedig lényegében biztosítékot kapnak, hogy külföldi anyabankjuk nem hagyja őket cserben még akkor sem, ha lényegesen rosszabbra fordul a helyzet, a forint támogatást kap - nagyjából így lehet összefoglalni annak az új eszköznek a hatását, amelyet az MNB ma jelentett be és márciusban élhetnek vele a bankok.

Az euróval szemben azonnal 3 egységnyi, 295-ről 292-re történő erősödéssel reagált a forint arra, hogy az MNB új eszközt vet be, amely érdemben megkönnyíti a bankok forráshoz jutását, ráadásul a hitelintézetek euróhoz férhetnek hozzá az eddiginél jobb feltételekkel.

Az új eszköz dióhéjban: a bankok összesen 5 milliárd eurónyi forráshoz juthatnak 6 hónapos futamidőre egy úgynevezett swaptender keretében. Márciustól kaphatnak új euróforrást a hitelintézetek.

A jegybank már eddig is igyekezett devizaforrásokhoz juttatni akereskedelmi bankokat, de az eddigi eszközök piaci szereplők szerint kevésbé voltak vonzók, mert költségesek és nagyon rövid futamidejűek (egynapos, illetve egyhetes) voltak. Az új eszköz kedvezőbb a bankok szempontjából, fokozhatja likviditásukat - értékelte a késő délután bejelentett intézkedést Samu János, a Concorde makroelemzője.

Az MNB lépése a reálgazdaság szempontjából is jó hír, hiszen az euróforráshoz jutás feltétele, hogy az adott bank belföldi vállalati hitelállománya idén nem lehet kisebb a tavaly év végi állománynál. Vagyis nem kell attól tartani, amitől sokan féltek, vagyis hogy a bankok a piacról történő nehéz forrásbevonás miatt összességében szűkítik a vállalatoknak és lakosságnak folyósított hitelállományukat, így pedig rásegítenek a gazdasági visszaesés elmélyülésére. A mostani eszköz azt eredményezi, hogy az új vállalati hitelek összege legalább a lejáró hitelek összegét éri el.

A reálgazdaság azért is - bár közvetve - profitálhat a márciusban induló új eszközből, mert annak másik feltétele, hogy a programban részt vevő bankok tulajdonosai nem vonnak ki forrást Magyarországról, ezzel garantálva, hogy a külföldi anyabank kitartson magyar leánybankja mellett bármilyen rosszra fordulna is a helyzet. (Időről időre felreppennek olyan hírek, hogy a külföldi anyabankok nem finanszírozzák tovább magyarországi leányukat, illetve érezhetően kevesebb forrással látják el, aminek következtében a magyar bank is kénytelen lenne még jobban visszafogni hitelezési tevékenységét.)

És a bónusz

Azzal is kedveskedik az MNB a bankoknak, hogy lehetővé teszik számukra, önkormányzati kötvényeket is felmutathanak fedezetként, ha a jegybankhoz fordulnak forrásért. Ezzel megnövekszik a bankrendszer forintlikviditása.

Érdekes, hogy az 5 milliárd eurót az MNB az IMF-EU-Világbank-hármastól kapott mentőcsomagból biztosítja, vagyis nem egy korábban az Európai Központi Banktól kapott 5 milliárd eurós keretet használja erre, hanem a 20 milliárd eurós mentőcsomagból felduzzasztott tartalékából szán rá pénzt. Ez azonban nem veszélyezteti hazánk stabilitását - mondja Samu.

A makroelemző szerint még egy ok miatt üdvözlendő a mai elhatározás: a forint is profitálhat ebből a megoldásból. A fenti tényezőkön túl ugyanis az is az elmúlt napokban az euróban mért 300-as, lélektani szintet is áttörő forint erősödését vonja maga után, hogy amíg eddig a bankok sokszor az azonnali devizapiacon voltak kénytelenek forint ellenében eurót vagy svájci frankot venni, gyengítve a forintot, addig az új eszköz már vonzó lehet nekik, hogy azzal szerezzenek eurót, így a forint megússza leértékelődés nélkül a tranzakciót. Ezt támasztja alá a forint - fent említett - reakciója is a hírre. Az erősödés nem volt átmeneti, a 292-t szinte azonnal elérve nem torpant meg az árfolyam, lassan a 291-292-es sávba hullott a kurzus.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló