Magyar

Merre megy tovább a forint?

| 2009. 02. 05., 15:01 | Frissítve: 2009. február 5., csütörtök 15:08

Továbbra is nagy a bizonytalanság a világban és a forint piacán, ugyanakkor a korábbi erősen borús kilátások mellett már néhány reménykeltő tényező is mutatkozik a makrogazdasági horizonton. A Portfolio.hu forintreggelijének 3 előadója közül ketten az év végére a mostaninál valamivel erősebb árfolyamot várnak, míg egy előadó a jelenlegi szinthez képest jelentősebb elmozdulást nem tart valószínűnek.

Bár valutaválságról egyelőre nem lehet beszélni a forint esetében, még sincs visszaút az euróval szembeni árfolyamban a korábban megszokott 245-250-es szintekhez - fejtette ki meglátását Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere a Portfolio.hu forint reggelijén. Véleménye szerint a globális tőkeátrendeződések miatt, illetve számos, a feltörekvő európai térségre jellemző kockázat következtében az idei év nagy részében a 300-as szint körül, esetleg a felett mozoghat a forint kurzus. Bebesy szerint ebben a környezetben a Magyar Nemzeti Bank várhatóan inkább csak átmenetileg lesz képes fékezni a forint gyengülését, ha magasan tartja, esetleg újra emeli irányadó kamatlábát.

A portfóliómenedzser azt szorgalmazta, hogy a régiós országoknak, illetve az Európai Központi Banknak szükség esetén új együttműködéseket kell kidolgozni, hogy a pénzügyi problémák esetleges újabb hullámát megfelelően és kellő gyorsasággal tudják kezelni.

Nemcsak térségünkben, hanem a fejlett világban is komoly hangulatromlás következett be a befektetők körében az elmúlt hónapokban, de a legfrissebb, januári felmérések, bizalmi indexek már a stabilizálódás első jeleit mutatják - hívta fel a figyelmet a forint középtávú kilátásai szempontjából is kedvező fejleményre Martin Blum, a Bank Austria Creditanstalt bécsi ügyvezető igazgatója. Blum úgy látja, hogy Magyarországon a következő 3-6 hónap azon viták jegyében fog telni, hogy a forint esetleges további gyengülésével az exportőrök versenyképességén javítsunk, vagy inkább a lakossági és vállalati devizahitelesek terhein enyhítsünk a jegybanki kamatemelés forinterősítő hatásán keresztül.

Blum meglátása szerint a következő hónapok komoly kihívást jelentenek a magyar monetáris politika számára, ugyanis a forint a jelek szerint nem tud tartósan elszakadni a régiós devizák mozgásától. A banki stratéga mindenesetre megnyugtató mértékűnek tartja a 20 milliárd eurós ősszel kapott nemzetközi hitelcsomagot, és arra számít, hogy év végére a jelenleginél mérsékelten erősebb szintre jut a forint az euróval szemben (270-280).

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagy forintgyengülési hullámokat erősödés követett - állította Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Bár a jelenlegi helyzet a korábbiaktól némileg eltérő, ha a monetáris politika a helyzetnek megfelelően viselkedik, nem folytatja a kamatcsökkentéseket, illetve ha a fejlemények úgy kívánják, kamatemelésre is hajlandó lesz, akkor a forint az év végére még erősödhet is a mostani szintről.

Barcza úgy látja, hogy a tavaly őszi 300 bázispontos jegybanki kamatemelés után túlságosan lendületesek voltak a kamatcsökkentések, illetve a továbbiakban beárazott lépések és a mostani forintgyengülés jórészt azzal magyarázható, hogy a befektetők szemében már nem feltétlenül elegendő az év további részére kalkulált magyar kamatprémium. Barcza György meglátása szerint átmenetileg mindenképpen be kell fejezni a kamatcsökkentési sorozatot és majd a következő 1-2 hónap adja meg a választ arra, hogy ez elegendő lesz-e a forint gyengülésének megállítására. Év végére mindenesetre már mérsékelten optimista az elemző, decemberre 270-275 körüli euróárfolyamot valószínűsít.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló