Magyar

Óriási zuhanás az iparban

| 2009. 02. 06., 11:17 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 12:09

Óriási mértékű, az amúgy is pesszimista várakozásokat sokszorosan meghaladó mértékű szakadást produkált az ipar decemberben. Az előző havi termelési volumenhez képest a (szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított) ipari termelés 14,6 százalékkal visszaesett. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 19,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent.

Ilyen mértékű zuhanásra nem volt példa azóta, hogy ilyen statisztikát gyárt a KSH. Érzékeltetésképpen: a szektor havi termelési volumenváltozása hosszú ideje nem lépett ki a ±3 százalékos tartományból, de 2 százaléknál is ritkán mozdult el jobban - írja a Portfolio.hu.

2007 januárjában még 12, 2 százalékos növekedést produkált iparunk az előző év azonos időszakához viszonyítva. 13, 1 százalékos volt a növekedés 2008 februárjában, augusztustól azonban már egyértelműen látszik a visszaesés: 5, 9 százalékos volt a csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Rá két hónapra, azaz októberben már 7,2 százalékos a visszaesés, novemberben pedig 12 százalékos, 2007 novemberéhez képest.

A mostani adat hatására az éves változást kifejező index -10 százalék környékéről -23 százalék alá süllyedt. A rendkívül rossz decemberi adattal a magyar ipari termelés gyakorlatilag négy évet ugrott vissza az időben: a kibocsátási szint a 2005 elejére jellemző szinten áll.

A borzasztó visszaesés oka nyilvánvalóan a tömeges vállalati leállás, amit a globális válság konjunkturális és elbizonytalanító hatása kényszerített ki. Kérdés, hogy ez mennyire volt ideiglenes, illetve az év elején mennyire állítják vissza kapacitásaikat a termelőüzemek.

A gázkrízis csak fokozta

Szörnyűnek tartják az elemzők az adatot

Ambrus Gábor, a 4Cast londoni elemzője szerint ez a legcsúnyább adat a régióban, ami eddig napvilágot látott, ráadásul még nincs benne a januári gázkrízis miatti kiesés. "A 14,6 százalékos havi visszaesést még évesíteni sem meri az ember - nem tévedés, ez nem egy éves adat! Miközben nem váratlan ez a fejlemény, ezek az adatok nagyon jól mutatják, milyen úton halad Magyarország, s ez nagyon kemény menet lesz." Szerinte minden jel (a négynapos munkahét, a foglalkoztatási adatok stb.) arra utal, hogy nem látunk jobb adatokat a következő hónapokban sem.

Amit mondani tudok, az mind szörnyű - mondja Stuart Bennet, a Calyon London elemzője. A belső és a külső körülmények egyaránt rosszak, és úgy látni, mivel Magyarország kicsi és nyitott gazdaság, a világgazdasági és különösen az európai kereslet visszaesése tovább fogja súlyosbítani a helyzetet. A 3 százalékos GDP-visszaesés ezért lehet, hogy már túl optimistának fog bizonyulni.

Barta György, a CIB Bank budapesti elemzője szerint az új adatok megerősítik azt a véleményt, miszerint a gazdasági teljesítményünk tragikus visszaesést szenved el, és ez a gazdaság minden szegmensében érzékelhető, főleg az autógyártásban, a gépgyártásban és más iparágakban. Azt mondja, Magyarország törékeny pénzügyi helyzete miatt nagy fiskális élénkítő csomagra sincsen kilátás, s ez hátrány lehet másokhoz képest.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője szerint mivel az ipar a GDP 31 százalékát teszi ki, és a jelenlegi helyzetből kiindulva akár 25 százalékos is lehet az ipari visszaesés 2009 első felében, a GDP is meredekebben fog esni. Az exportpiacokon történő fiskális és monetáris lazítás következtében 2009 második fele már enyhébb lehet szerinte.

Januárban biztosan nem került erre sor, hiszen a gázkrízis további leállásokat okozott, vagyis az sem kizárt, hogy az év eleji számok még csúnyább képet fognak festeni a szektorról.

Ugyanakkor az igazi kérdés nem is ez, hiszen az eseti leállások a trendfolyamatokat nem befolyásolják. A dilemma éppen ezért inkább úgy fogalmazható meg, hogy a mostani (és a januári várható) számokból mi az ami tartós jelenség, és mi az, ami ideiglenes, egyetlen havi teljesítményt befolyásoló tényező. Szinte biztosan van olyan elem, ami inkább az utóbbiként fogható fel. Decemberben az ünnepek környékén bizonyára sokan álltak le hosszabb időre úgy, hogy azért az év elején újra növelték a termelésüket. Éppen ezért a gázkrízis utáni első adatok, a februári termelési számok lesznek majd igazán eligazítók.

Abban azért nem reménykedhetünk, hogy minden hatás ideiglenes. A rendelési adatok a szektor termékei iránti tartós keresletcsökkenésről árulkodnak, a jövő héten a részletes adatokkal azt is megtudhatjuk, hogy ez miként alakult decemberben. Bizonyára ezek is nagyon rossz adatok lesznek.

A PM magyarázza a bizonyítványt

Az adatra reagálva a Pénzügyminisztérium sietve elküldte az európai országok ipari statisztikai mutatóit. A nemzetközi összevetés egyszerre nyugtató és aggasztó. Egyrészt látható, hogy minden országban mélyrepülésben van a szektor, tehát a helyzet egyáltalán nem egyedi. Ugyanakkor ez a jövőbeli kilátások szempontjából (a tartós lassító tényezők arányát illetően) nem üzen sok jót, ráadásul a kevés decemberi adat közül a magyar mutatja a legnagyobb visszaesést.

Taccsra vágják a GDP-t

A mostani ipari adatok a 2008 végi GDP-növekedést is "taccsra vágják". A negyedik negyedéves ipari termelés 10 százalékot közelítő mértékben eshetett vissza az előző negyedévhez képest.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint a friss adat azt is előrevetíti, hogy az idén akár 5 százalékos is lehet a GDP-zsugorodás, 15 százalékos ipari termelésvisszaesés mellett.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló