Magyar

Megrohanták a bankokat év végén

| 2009. február 5., csütörtök 14:00

Megrohamozták az ügyfelek a bankokat az év végén, de nem úgy, ahogyan attól sokan esetleg tartottak: soha nem látott szintre emelkedett a háztartások bankbetétekben elhelyezett vagyona. Az év utolsó három hónapjában egyaránt 1000 milliárd forint felett volt a betétekbe érkező vagyon, miközben a befektetési alapok – különösen a betétekhez hasonló célt szolgáló pénzpiaci alapok – értékesítése a negatív rekordokat döntögette.

Soha nem látott növekedést produkáltak a bankbetétek a háztartások pénzügyi vagyonán belül 2008 negyedik negyedévében. A bővülés természetes módon a legfeljebb egyéves lekötött betéteknél (ezen belül is a forintbetéteknél) jelentkezett, hiszen az év végi akciósbetét-dömpingben értékesített termékek ezt a kategóriát gazdagítják. Az éven belüli lekötött betétek állománya decemberben elérte az 5007 milliárd forintot, ebből 4077 milliárd forint forintbetétekben volt.

Az akciós kamatokra mozduló ügyfelek rohama jól látható az értékesítési adatokon is, a bankokban a negyedik negyedév mindhárom hónapjában 1000 milliárd forint feletti vagyont helyeztek el legfeljebb egyéves betétkonstrukciókban. Hasonló érdeklődést utoljára a kamatadó 2006-os bevezetésekor láthattunk, de akkor is csupán egyetlen hónapban generáltak kiemelkedő forgalmat a szabályozási változások (az ábrán csak az új betétek összesített összege látható, a lejárt betétek miatti esetleges tőkekiáramlás hatása nem).

A betétek újbóli népszerűségének okai nyilvánvalóak, az októberi rendkívüli kamatemelés ugyanis újból kétszámjegyű betéti kamatokat tett lehetővé, amivel egyetlen más megtakarítási termék sem tudott rövid távon versenyezni. Eközben a rendkívül kedvezőtlen piaci környezetben a bankok az év vége és így a mérlegek fordulónapjának közeledtével egyértelműen a gyors forrásgyűjtésre helyezték a hangsúlyt, így az értékesítések fókuszában is a betétek álltak.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái egyébként arra utalnak, hogy a 2003-as kiugró kamatemelések utáni időszakhoz hasonlóan most is érezhetően megnőtt a betétek részaránya a háztartások pénzügyi eszközei között az elmúlt évek trendszerű csökkenését követően. A pénzügyi számlák negyedik negyedévre vonatkozó adati ugyan még nem ismertek, de a harmadik negyedév kamatemeléseinek hatása tetten érhető, miközben a korábban bemutatott állománynövekedés is nyilvánvalóan nagyot lök a betétek részarányán.

Nemcsak a betétek kiemelkedő népszerűsége miatt rendeződött át valószínűleg jelentősen a megtakarítási szerkezeteta negyedik negyedévben, hiszen más megtakarítási termékek, különösen a befektetési alapok állományát jelentős árfolyamveszteség és tőkekivonás is csökkentette 2008-ban. Az akciós betétek értékesítésével a legszorosabb kapcsolatban talán a pénzpiaci alapok forgalma áll, a legalacsonyabb kockázatú alapkategóriában pedig a negyedik negyedévben – a pénzpiaci alapoktól szokatlan veszteségek mellett – soha nem látott mértékű, összesen több mint 200 milliárd forintos tőkekivonást láthattunk.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló